5 Misstag många gör vid sitt första husköp

När räntorna är relativt låga och utbudet inte är megastort på bostadsmarknaden så blir folk är lite smått köpgalna...

På grund av den heta bostadsmarknaden så är det ofta hög konkurrans om husen och risken är att många köpare höjer budgivningen utan att tänka på konsekvenserna.

Om du inte känner till komplexiteten i att köpa en bostad så riskerar du att ångra dina ekonomiska val i framtiden...

Det finns fem misstag som förstagångsköpare ofta gör. 

(Missförstå mig rätt, det finns självklart fler men dessa 5 är vanliga)

#1.

För det första överväger de inte möjligheten att hyra en bostad... Även om köpa ett hus ofta är det bästa ekonomiska beslutet du kan fatta så fungerar det inte för alla. Om du till exempel vet att du bara kommer att bo där i ett par år är det kanske ingen mening att köpa efter att du har amorterat av kostnaderna för den tidsperioden?

#2.

För det andra tar de inte hänsyn till andra kostnader än handpenningen. Avgifter som till exempel husförsäkring, underhåll eller månadskostnad för eventuell BRF (Bostadsrättsförening). Det finns många kostnader som kan äta upp dina besparingar och lämna dig utan extra klirr i kassan.

#3.

För det tredje så gör de inte en husbesikting. En husbesiktning är ett smart sätt att sänka kostnaderna när du köper din bostad. Framtida kostnader för fel som en certifierad besiktningsman kan hitta överstiger lätt priset på en husbesiktning och du kan spara tiotusentals kronor på framtida reparationer genom en noggrann husbesikting. Dessutom kan en besiktningsman hjälpa dig att fullfölja din undersökningsplikt du har som köpare av en bostad.

#4.

För det fjärde förväntar många sig att deras hem går upp i värde. Många bostadsköpare tror att om de tömmer sina livsbesparingar i ett hem och behåller det i några år så får de automatiskt en värdefull tillgång. Medan ett bostadskapital är trevligt, är hemmet oftast en av de tillgångar som inte går snabbt att likvidera om du behöver pengar fort. Du måste ju ändå ha någonstans att bo! :)

#5.

För det femte tänker de inte på skuldkvoten innan de letar efter en långivare. En långivare beaktar detta förhållande när man tittar på din förmåga att betala för en bostad. Om du har samlat på dig för mycket skulder kanske du inte godkänns. Försök att visa en historia av sparande, inte skuldtagande, innan du ansöker om ett bostadslån.

Är du nybörjare?

Om du är nybörjare eller förstagångsköpare är det viktigt att du tillbringar lite tid med en expert som till exempel en pålitlig mäklare innan du rusar in i ett bostadsköp. En bra mäklare håller sig uppdaterad med förändringar i aktuella marknadsvärden och hur de olika bolåneföretagen gör affärer. Hitta en pålitlig mäklare här.

En mäklare kan också ge dig en verklighetskontroll av bostadspriser och värden. Idag är många bostadsköpare beroende av hemsidor som Booli som visar fiktiva värden på bostäder. Men om man enbart förlitar sig på dem så är risken att man får en falsk känsla av de verkliga värdena för bostäder i området. Därför är det alltid bäst att anlita en lokal mäklare för att se om huset är övervärderat eller en bra deal.

Håll koll på din kreditvärdighet innan du ansöker till en långivare. Även om du har ett förhandsgodkännandebrev garanteras du inte lånet. Om din kreditvärdighet förändras mycket så kanske du får reda på precis i slutskedet att du inte är kvalificerad för köpet...

Det skulle inte kännas så bra!

Betala alltid dina räkningar i tid och skuldsätt inte dig mer genom att köpa en ny bil eller skaffa fler kreditkort. Att byta jobb kan också vara en röd flagga för en långivare, så fundera hellre på det efter att du har stängt affären och huset är ditt.

Fyll i formuläret för att få en offert

Bloggformuläret

undersökningsplikt hus
28 Jun, 2021
Undersökningsplikt hus och bostadsrätt. När du köper en bostad är du som köpare ansvarig för att göra en noggrann undersökning och besiktning av fastigheten. Läs vad det innebär här.
Share by: