Undersökningsplikt > Vad är köparens ansvar vid bostadsköp?
Köpa bostad kan mycket väl vara den största affären du någonsin har gjort. Som köpare är det därför viktigt att veta vad din undersökningsplikt vid fastighetsköp innebär. När du köper en bostad är du ansvarig för att göra en noggrann undersökning. Mäklaren ska även ge skriftlig information om undersökningsplikten och vilket ansvar köparen har i bostadsaffären.
Vad är köparens undersökningsplikt?
Som köpare av en bostad har du undersökningsplikt. Det innebär att det är ditt ansvar att undersöka huset för att bilda dig en uppfattning om bostadens skick. Efter bostadsaffären så har säljaren inget ansvar för avvikelser och brister som köparen borde ha upptäckt eller tänkt på innan husköpet.
Grunden för bedömningen av huset är att bostaden ska överensstämma med vad som avtalats mellan köpare och säljare.
Undersökningsplikt Hus
Undersökningsplikt husköp. Att köpa ett hus är för de flesta en stor affär, kanske den största du gjort hittills i ditt liv? Det är mycket som står på spel vid ett husköp. Inte nog med att det kostar mycket att köpa huset. Det är bara förnamnet… Sen tillkommer alla papper som ska gås igenom, godkännas och skrivas på. Lagfarter, Klausuler och Villkor. När det finns så mycket att tänka på är det lätt att undersökningsplikten inte fullföljs ordentligt. Men det är viktigt att du verkligen gör en noggrann undersökning och besiktning av huset innan du skriver på köpekontraktet.
Som köpare av hus har du undersökningsplikt, vilket innebär att det är ditt ansvar att undersöka bostaden för att skapa dig en uppfattning om husets skick.
Undersökningsplikt Bostadsrätt
Undersökningsplikt Bostadsrättsköp. När du köper en bostadsrätt så har du undersökningsplikt vilket innebär att du ska besiktiga bostadsrätten för att bilda dig en uppfattning om skicket på bostaden.
Premissen är att du köper bostadsrätten i befintligt skick på dagen då kontraktet skrivs. Om du som köpare har besiktigat bostadsrätten och fullgjort din undersökningsplikt så ansvarar säljaren inte för sådana fel som du bör ha upptäckt under undersökningen.
Säljaren ansvarar som bekant endast för dolda fel. Det är fel som inte kunnat upptäckas vid en noggrann undersökning av bostaden vare sig säljaren kände till felet eller inte. Det som avgör vad som är ett fel i en bostadsrätt är köplagen. Säljaren har vanligtvis 2 års ansvar för dolda fel mot köparen av bostadsrätten.
Att tänka på
- Upptäcker du fel i efterhand som du skulle ha kunnat upptäcka vid en noggrann besiktning kan du inte begära ersättning av säljaren.
- Säljaren ansvarar endast för dolda fel. Det är fel som inte kunnat upptäckas vid en noggrann undersökning av bostaden vare sig säljaren kände till felet eller inte.
- Du ska få skriftlig information om köparens undersökningsplikt från mäklaren.
- Mäklaren är skyldig att informera om eventuella fel som hen känner till men har inget ansvar för att köparen fullföljer sin undersökningsplikt.
- Även om bostaden annonseras som besiktigad så betyder det inte att den är i bättre skick än andra. Du har fortfarande kvar din undersökningsplikt!
- Om du tar hjälp av en certifierad besiktningsman så ökar sannolikheten att du kan bevisa att du fullgjort din undersökningsplikt om en eventuell tvist skulle uppstå.
Normalt sett så räcker det med en lekmans undersökning för att fullgöra undersökningsplikten vid bostadsköp. Påträffas det tydliga tecken på fel vid undersökningen så ökar kraven på köparens undersökningsplikt. Som köpare blir du då skyldig att ta reda på det bakomliggande problemet och omfattningen på felet.
Kan du som köpare inte ta något säkert beslut av din egen undersökning bedöms du vanligtvis vara förpliktigad att anlita en expert.
Förslagsvis anlitar du en certifierad besiktningsman genom att
kontakta oss.
Vad är säljarens ansvar vid en bostadsaffär?
Säljaren av ett hus har inget ansvar för fel som är uppenbara vid köpet eller borde ha upptäckts vid en
husbesiktning. Säljaren bör påvisa eventuella fel som hen känner till för att minimera risken för rättsliga tvister efter bostadsaffären har genomförts. Detta är något som mäklaren bör informera säljaren om. Mäklaren ska informera båda parterna om vad som gäller. Ansvaret ligger på säljaren om hen lämnar garantier eller löften om bostadens skick. Som köpare behöver du inte kontrollera dem eftersom ansvaret då är säljarens.
“Säljaren av ett hus har inget ansvar för fel som är uppenbara vid köpet
eller som borde ha upptäckts vid en husbesiktning.”
Säljaren ansvarar endast för så kallade dolda fel. Det är fel och brister som inte hade kunnat upptäckas av köparen oavsett om säljaren kände till dem eller inte. Vid normala bostadsaffärer så har säljaren 10 års ansvar mot köparen för dolda fel.
Anlitar du en certifierad besiktningsman för att göra en husbesiktning så ökar sannolikheten att du kan bevisa att du som köpare uppfyllt din undersökningsplikt på ett fullvärdigt sätt om en eventuell tvist skulle uppstå.
Vilken roll har mäklaren?
Mäklaren har ingen skyldighet att undersöka bostaden noggrant eller att göra en besiktning. Mäklarens roll är att göra ett så kallat intag. Det innebär att bostaden undersöks ytligt för att göra en värdering av fastigheten.
Information från mäklaren
Det mäklaren ska göra är att informera köparen om undersökningsplikten och vad den innebär. Det gäller för köp av både hus och bostadsrätt. Informationen från mäklaren ska innehålla vad undersökningsplikten innebär för köparen av ett hus eller en bostadsrätt.
Mäklaren bör göra så mycket hen kan för att få köparen att själv undersöka bostaden, alternativt föreslå att köparen anlitar en certifierad besiktningsman för att fullfölja sin undersökningsplikt. Husbesiktningen bör ske innan kontraktet skrivs på. Går inte det så borde mäklaren föreslå en besiktningsklausul. Det är ett villkor i avtalet som innebär att köparen har rätt att besiktiga hus efter kontraktsskrivning och ångra köpet om fel upptäcks i samband med besiktningen.
Mäklaren har alltså inget ansvar att göra en besiktning eller noggrann undersökning av fastigheten. Det ansvaret ligger på köparen.